dijous, 29 de gener del 2015

El Rubius OMG

Leila Diaz i Chaymae Harrak

El Rubius OMG és el YouTuber amb més subscriptors d'Espanya, va superar WillyRex el mes de novembre de 2012. El seu nom real és Rubén Doblas Gunderson i actualment té més de nou milions de subscriptors. La seva mare és de Noruega, com va esmentar per Twitter. Té una germana petita de més o menys tres anys.
Aquest persona es dedica a fer videos jugant a la Play, com per exemple "Beyound two souls" o un altre que es diu "Catherin"; també jugant al Minecraft, GTA V o fent videos humorístics. També va fer un llibre que es diu El Rubius. El libro troll.
El llibre és un quadern on hi ha uns certs reptes molt divertits i que fan passar vergonya, però a la vegada t'ho passes molt bé.













Comentaris i valoracions del primer quadrimestre



Ja hem acabat el primer quadrimestre de l'assignatura. Deixeu el vostre comentari contestant aquesta entrada. Expliqueu què us ha semblat l'assignatura i què hi heu après que no sabéssiu abans. Això pot servir d'orientació als companys i companyes que vindran a continuació.
Deixeu el vostre comentari.

dimecres, 28 de gener del 2015

Els primers auxilis salven la vida d'un maquinista




Alba Zarcos i Mar Hernàez

Dimecres 10 de desembre de 2014, un maquinista va ser ferit al descarrilar el tren de la línia R3 de Rodalies entre les Franqueses i Vic. Al caure un arbre a la via del tren, una branca va a travessar la cabina del conductor i va tallar-li cama. Ara es troba bé al hospital de Granollers. A l’home li van d’haver amputar la cama, però s’hauria mort si no hagués estat per uns passatgers que li van poder aplicar els primers auxilis i així li van salvar la vida.

Per poder salvar una vida o la teva pròpia, és molt important saber els primers auxilis. A més, són uns coneixements que es valoren molt a l'hora de buscar feina.

Quant et trobes davant d’un accident, hi ha moltes maneres de poder salvar la vida d’aquella persona ferida, fins que no vingui l’ambulància o alguna persona especialitzada amb la matèria. Si no saps les nocions bàsiques dels primers auxilis, millor no facis res ja que podries ferir-lo més. Però si et tens clares les tècniques que hi ha a continuació fes-ho com més ràpid millor, ja que cada minut compta.

Primer de tot has de mantenir la calma, reconèixer la situació i actuar ràpidament. Sempre has d'intentar ajudar però si el ferit és en un lloc difícil d’arribar, no hi vagis, no t’exposis al perill. Si ja has trucat al servei d’emergències (112) i has informat clarament de la situació has de procurar aturar les hemorràgies, comprimint la ferida amb ajuda de draps nets, aixecant la part afectada o fent un torniquet. Però mai no moguis del lloc la víctima, sobretot si creus que pot tenir lesions a la espatlla o al coll. Si veus que no respira o el cor se li ha parat, aplica-li tu la respiració artificial i recuperació cardiopulmonar. Evita tocar-lo si els materials no estan nets. Cal netejar-li bé la ferida amb aigua o sabó i donar-li de menjar i de beure, però sobretot se l'ha d’animar psicològicament perquè no es desesperi, ni li agafi cap atac d’histèria o similar.

Hi ha primers axuilis per a moltes situacions d'emergència: atac d'epilèpsia, cremades, descàrregues elèctriques, ennuegaments, emorràgies, ictus, infart de miocardi, intoxicacions, lipotímia o desmai, picades i mossegades d'animals, reanimació o traumatismes.

Si no saps encara fer cap de les tècniques, pots anar a un curset.


dimarts, 27 de gener del 2015

Marc Coma, campió del Dakar


Ouassime Essabahi.

Marc Coma , campió del Dakar per cinquena vegada (2006 , 2009 , 2011 , 2014 i 2015), va rebre un calorós homenatge a Avià ( Barcelona ) per part de veïns i aficionats que van tirar-se al carrer , un any més , per celebrar els èxits del motociclista.
Coma va encapçalar una rua multitudinària de motos pels carrers d'Avià , i després va ser rebut a l'Ajuntament de la localitat pel delegat territorial de la Generalitat a la Catalunya Central , Juli Gendrau; el director del Consell Català de l'Esport, Gerard Martí Figueras; i l'alcalde del poble , Llorenç Altozano. Després, a l'interior d'una sala contigua al consistori, Coma, fill predilecte del poble des de l'any passat, va voler agrair tot el suport als veïns i aficionats que l'han acompanyat en un dia tan especial per a ell .

  "Avui ha estat un dia molt bonic. És especial compartir aquest moment amb la gent de tota la vida, amb els aficionats, amics més propers i la família. Avià sempre m'ha tractat molt bé, tant des de l'ajuntament com la gent del poble i amics. A poc a poc, anem sent conscients de tot el que hem aconseguit. És el treball de tota una vida, i ara n'estem recollint els fruits", va declarar. Després de la seva cinquena victòria en el Dakar, va afirmar: "Ara toca gaudir amb la gent de casa i l'afició" i que , en els pròxims dies intentarà "descansar, tornar a la normalitat i anar madurant aquesta decisió que es va acostant de quin camí prendre en el futur" , si seguir participant en la categoria de motos o passar-se a les quatre rodes. "És una decisió molt important en la meva carrera esportiva. Tots els reptes són molt bonics, tant tractar d'igualar Peterhansel, amb sis títols en motos, com fer el salt a les quatre rodes. Com tot em fa il·lusió, necessito temps i valorar-ho molt bé, tranquil·lament, amb tota la meva gent ".

Entrevista a Marc Coma. Els matins de TV3


dijous, 22 de gener del 2015

Els drets de tenir relacions sexuals



Pedro Vega, Xavi Romero i Marta Aldariz.




MTV és un canal de televisió on fan sèries, reality shows i música. En aquest canal hi ha un programa que es diu Embarazada a los 16, aquest reality show tracta d'unes noies que es queden embarassades als setze anys i intenten ajudar o sino grabant com porten la seva vida amb un nadó als 16.Un estudi suggereix que programes com Embarazada a los 16 ajuden a reduir la taxa de natalitat entre les adolescents.
La sexualitat  és un aspecte de la vida de tots els éssers humans i està relacionada amb la capacitat de sentir plaer, neix amb nosaltres i es mor amb nosaltres i involucra aspectes físics, sentimentals i emocionals. Això vol dir, que la sexualitat està relacionada amb la nostra manera de ser, de pensar, de sentir, d'actuar i de relacionar-nos amb altres persones i amb nosaltres mateixos.
L'activitat sexual comporta la possibilitat de contreure infeccions o malalties, que són malalties infeccioses que s'encomanen durant les relacions sexuals, principalment amb la penetració vaginal, anal i oral. Poden tenir diversos símptomes: berrugues o lesions a la pell dels genitals, secrecions o fluxos diversos i molèsties, com ara picor, coïssor o dolor. Aquestes infeccions són produïdes per virus, bacteris, fongs, protozous i paràsits. Les més freqüents són: gonorrea, sífilis, infecció per clamídia, herpes genital, condiloma, hepatitis víriques, vulvovaginitis i infecció per paràsits (sarna i lladelles).

Per coneixer més sobre que els adolescents sapiguen aquest tema de la sexualitat, em entrevistat a dos alumnes de 3rESO que es diuen Aaron Gallegos i Carlos Garcia.

-Segon la vostra opinió penseu que les persones poden tenir relación sexuals? Perquè?
L-Si, perque cada un te la seva vida i pot fer el que vulgui amb ella.


-Alhora de tenir relacions sexuals s'ha de fer servir algun metode anticonseptiu?
C-Si, preservatius o pildora.


-Que penseu de la homosexualitat?
L-Que la gent es lliure de fer el que vulgui amb la seva vida privada.


-Hi ha discriminació per ser homosexual a la vostra edad? Perquè?
C-Si, perque alguna gent el veu malament i no els                                                                                    
-Penseu que els adolescents tenim informació suficient amb aquest teva? Perquè?
L-No, perque a la gent l'hi dona vergonya parla de aixó.


-Os agradaria que en el institut parlasin de aixó? Perquè?
C-Si, perque a la gent l'hi vindria bè sapigue mes de aquests temas. 




dimarts, 20 de gener del 2015

El cotxe sense volant


Benjamin Cammell i Guillem Llovera

És com KITT, el vehicle que conduïa Michael Knight a la sèrie El cotxe fantàstic: no necessita conductor. Google ja ha començat a provar-lo per la ciutat, segons ha desvelat, i ha conclòs que resulta molt més difícil que fer-ho per autopista.

La companyia té 24 prototips i ja els ha fet circular per zones urbanes. És un pas més en el projecte per crear un cotxe que es condueixi ell sol. Però la iniciativa, com és lògic, presenta múltiples dificultats. "Una milla de conducció per ciutat és molt més complexa que una milla de conducció per autopìsta, amb centenars d'objectes diferents movent-se en base a normes diferents i en una petita àrea", ha explicat en una entrada al blog oficial de Google el director del projecte del cotxe sense conductor, Chris Urmson.

Les conclusions per al cotxe de Google no difereixen gaire de les que pot experimentar un conductor novell. Però la diferència rau, segons el cap del projecte, en el fet que, a diferència d'un humà, "el cotxe sense conductor pot parar atenció a totes aquestes coses sense cansar-se mai ni distreure's".
Des de fa aproximadament un any, els Lexus RX450h equipats amb sensors de Google han estat circulant pels carrers de Mountain View, a Califòrnia, on el gegant tecnològic té la seva seu. També n'han provat el funcionament a Las Vegas, a l'estat de Nevada.

"Hem millorat el nostre software perquè pugui veure centenars d'objectes diferents de manera simultània -vianants, autobusos, un senyal de stop que sosté un agent de trànsit o un ciclista que indica amb un braç que vol girar", ha indicat Urmson.

De moment, els cotxes de Google -un projecte a llarg termini iniciat el 2009- ja han fet unes 700.000 milles -l'equivalent a 1.126.000 quilòmetres, fins ara fonamentalment per autopistes i carreteres.

dijous, 15 de gener del 2015

Prohibides les sèries gratis



Alba Zarcos i Mar Hernàez

Com heu pogut comprovar al dia 1 de gener la legislació espanyola va decidir que tots els enllaços de descarga gratuïta, o de reprodució de sèries o pel·lícules sense permis d'autor quedessin anul·lats en inabilitar-ne els enllaços. Això ha perjudicat tot tipus de pàgines, aplicacions… Com per exemple: series.ly, que era una pàgina web on podies veure sèries i pel·lícules al moment i gratis. També ha acabat amb l'accés a Googe news , el lloc on es recollien més de 700 noticies de tot el món escrites en castellà. Google news recollia articles i els mostrava en funció de l’interès dels lectors. Un altre exemple és veoseries, una aplicació, un buscador de pàgines de sèries a Internet, que reconduïa a la pàgina apropiada on trobar la sèrie desitjada. Naturalment, aquest fet també ha afectat totes les pàgines que hostatjaven llibres i pel·lícules per descarregar gratuïtament però amb drets de reproducció reconeguts. Han estat cancel·lades.
Diuen que totes aquestes empreses que estaven instal·lades a Espanya és traslladaran a l'estranger, ja que allà és legal. Tot això ha passat perquè l'1 de gener del 2015 va entrar en vigor la Llei de Propietat Intel·lectual (LPI) que va aprovar el Partit Popular el passat 5 de novembre.
Encara queden algunes pàgines que funcionen, com ara hdfull.tv, des d'on es poden veure pel·lícules i sèries; mitele.es, amb totes les sèries de Mediaset Espanya (Telecinco, Cuatro, Divinity, Energy, Boing i Factoria de Ficción); Astesplayer, una pàgina de sèries online. Però també es pot veure la televisió en directe. A més de les gratuïtes, sempre hi ha les pàgines oficials de pagament per poder veure sèries i pel·lícules d’estrena o antigues, i les més barates són: nuveox, waki.tv i atersplayer.



dimecres, 14 de gener del 2015

"Com més estudis, millor feina"

Roger Tro.
Els Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI), adreçats a l’alumnat que finalitza l’etapa de l’ESO sense el títol, han estat substituits aquest curs pels nous Programes de Formació i Inserció, que proporcionen una formació bàsica i professional que facilita la continuïtat de l'itinerari formatiu, especialment en l'FP, i la incorporació al món laboral. Igualment, proporcionen l’opció de fer una formació complementària per tal d’obtenir el títol d’ESO.
En el nostre centre s’ofereixen els PFI EE01 (Auxiliar de muntatges d'instal·lacions electrotècniques en edificis) i PFI AG01 (Auxiliar d'activitats d'oficina i en serveis administratius generals).

Per conèixer millor la PFI he fet una entrevista al Damià Jimenez professor de PFI.




dimarts, 13 de gener del 2015

Torna la millor sèrie policíaca de la televisió: Castle

Leila Diaz i Chaymae Harrak


Per fi arriba a la pantalla la setena temporada de la gran sèrie policiaca Castle. Castle és una sèrie de televisió estatunidenca protagonitzada pels canadencs Nathan Fillion i Stana Katić. Des de la seva pàgina web pot resseguir-se l'actualitat de la nova temporada.
Emesa originalment per l'ABC, la sèrie es va estrenar el 9 de març de 2009. Es grava a uns estudis de Los Angeles. A Espanya la sèrie es va estrenar el 29 de juny de 2009 i s'emet a Cuatro, AXN i Divinity. És una de les sèries amb més èxit als Estats Units, Brasil,Canadà, França, Itàlia, Bèlgica i a España entre altres. Ha estat nominada i guanyadora diverses vegades al People's Choice Awards.
Quan l'escriptor de best-sellers Richard Castle (Nathan Fillion) es queda sense inspiració, aquesta sembla tornar a trucar a la seva porta quan un presumpte assassí en sèrie imita els assassinats de les seves novel·les. Col·laborant en aquest primer cas amb la inspectora Kate Beckett (Stana Katić), hi troba la inspiració per al seu nou llibre i decideix acompanyar-la en els seus nous casos. La trama gira al voltant dels diferents casos que van resolent i al progrés de la relació entre tots dos protagonistes, que eventualment entaulen una relació romàntica.



100 anys fent història



Ouassime Essabahi.

De la Plaça Nova a Segona B, el llibre del centenari del club escrit per Joan Ferran, ja és a la venda. Es tracta d’un llibre únic que recull la història del Club Esportiu Premià en aquest any del centenari. Una obra que ha significat 4 anys de feina per al periodista premianenc Joan Ferran i que reviu de forma minuciosa tots els moments del club C.E. Premià. De la Plaça Nova a Segona B està format per dos parts diferenciades: a la primera part, combinant imatges i text, s’hi troba la història del club i s’hi recullen algunes de les anècdotes més sonades d’aquests 100 anys de vida. A la segona, de consulta, s’hi pot trobar tota mena d’informacions dels partits i les alineacions amb què el Premià ha jugat al llarg de tots aquests anys.

El Club Esportiu Premià és l'entitat degana de les entitats esportives de Premià de Mar. Es va fundar el 1915 amb el nom original d'UE Premià, i va adoptar el 1921 l'actual CE Premià. L'època més brillant de l'entitat va començar a la segona meitat de la dècada dels 80. En sis anys, el club va ascendir de la Segona Categoria Territorial fins a la Segona Divisió B. En la temporada 1992-1993, es va produir l'històric ascens a la 2a Divisió B, amb els carismàtics Ildefons, Miquel Àngel, Felip, Cristóbal i "Pota Negra" Serrano entre d'altres.

Al juliol de 2005 es va establir un acord de col·laboració amb la multinacional japonesa Ricoh, que ha acabat a finals de novembre de 2008. El club, a causa d'això, va sol·licitar a la Federació Catalana de Futbol la recuperació del nom "Club Esportiu Premià", en comptes de "Club Esportiu Ricoh Premià", cosa que va fer-se efectiva el febrer de 2009.