dimarts, 19 de maig del 2015

Controlar un ordinador amb la ment

EL MUNDO
Gerard Becerra i Pol Gant

L'estimulació elèctrica del cervell permetrà escriure amb la ment, activar dispositius i tractar malalties. Un casc connectat a un ordinador podrà estar generalitzat entre la població sana d'aquí a una dècada.

D'aquí a deu anys serà habitual que puguem activar diferents dispositius, escriure en un ordinador o manipular el telèfon mòbil només amb el pensament, gràcies a tècniques d'estimulació elèctrica del cervell. Serà possible gràcies a un gest tan senzill com posar-se un casc amb elèctrodes capaç de llegir el pensament, codificar-lo i fer tasques en un determinat dispositiu.
Aquesta neuropròtesi, connectada a un ordinador, podrà estar generalitzada en la població sana d'aquí a una dècada, segons ha previst el professor del City College de la Universitat de Nova York Marom Bikson. Bikson és un dels diversos experts en neurociència que participen durant dos dies en les jornades B-Debate sobre estimulació cerebral, organitzades per Biocat i l'Obra Social La Caixa.

En el marc del B-Debate s'ha fet una demostració en la qual un home amb un d'aquests cascos ha escrit un missatge a l'ordinador només amb el seu pensament. Bikson ha explicat que aquest tipus de tecnologia, els únics riscos de la qual són mal de cap i envermelliment de la pell si s'utilitza durant molta estona, sortirà al mercat els pròxims anys i ha pronosticat que "serà molt habitual veure persones passejant amb gorres pel carrer com ara passa amb els iPhones".
Tractament de malalties amb l'estimulació cerebral

Una altra qüestió que es discuteix a les jornades és si estimular el cervell també pot millorar el diagnòstic i tractament d'algunes patologies, com l'ictus o l'epilèpsia. A més, també podria permetre comunicar-se amb un pacient en coma. "Algú que es comunica sols amb un parpelleig, via interfície ordinador-cervell, podria comunicar-se amb l'exterior i enviar missatges", ha explicat la líder científica de B-Debate Mavi Sánchez-Vives, professora d'investigació Icrea a l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer.

L'estimulació també es podria aplicar per donar informació visual a invidents o per tractar patologies com la depressió, entre altres aplicacions. En persones sanes, l'estimulació del cervell podria ajudar a millorar la capacitat mental, ajudar a recordar millor, reaccionar més ràpid o millorar el son.
Tot i això, encara cal avaluar les possibles reaccions adverses d'aquestes tècniques, que no estan lliures de riscos. "Hem de ser extremadament cauts sobre els seus efectes secundaris a mitjà i llarg termini", ha apuntat Sánchez-Vives. En aquest sentit, els investigadors recorden que estimular el cervell pot activar els records, però també podria eliminar-los.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.