dimecres, 28 de gener del 2015

Els primers auxilis salven la vida d'un maquinista




Alba Zarcos i Mar Hernàez

Dimecres 10 de desembre de 2014, un maquinista va ser ferit al descarrilar el tren de la línia R3 de Rodalies entre les Franqueses i Vic. Al caure un arbre a la via del tren, una branca va a travessar la cabina del conductor i va tallar-li cama. Ara es troba bé al hospital de Granollers. A l’home li van d’haver amputar la cama, però s’hauria mort si no hagués estat per uns passatgers que li van poder aplicar els primers auxilis i així li van salvar la vida.

Per poder salvar una vida o la teva pròpia, és molt important saber els primers auxilis. A més, són uns coneixements que es valoren molt a l'hora de buscar feina.

Quant et trobes davant d’un accident, hi ha moltes maneres de poder salvar la vida d’aquella persona ferida, fins que no vingui l’ambulància o alguna persona especialitzada amb la matèria. Si no saps les nocions bàsiques dels primers auxilis, millor no facis res ja que podries ferir-lo més. Però si et tens clares les tècniques que hi ha a continuació fes-ho com més ràpid millor, ja que cada minut compta.

Primer de tot has de mantenir la calma, reconèixer la situació i actuar ràpidament. Sempre has d'intentar ajudar però si el ferit és en un lloc difícil d’arribar, no hi vagis, no t’exposis al perill. Si ja has trucat al servei d’emergències (112) i has informat clarament de la situació has de procurar aturar les hemorràgies, comprimint la ferida amb ajuda de draps nets, aixecant la part afectada o fent un torniquet. Però mai no moguis del lloc la víctima, sobretot si creus que pot tenir lesions a la espatlla o al coll. Si veus que no respira o el cor se li ha parat, aplica-li tu la respiració artificial i recuperació cardiopulmonar. Evita tocar-lo si els materials no estan nets. Cal netejar-li bé la ferida amb aigua o sabó i donar-li de menjar i de beure, però sobretot se l'ha d’animar psicològicament perquè no es desesperi, ni li agafi cap atac d’histèria o similar.

Hi ha primers axuilis per a moltes situacions d'emergència: atac d'epilèpsia, cremades, descàrregues elèctriques, ennuegaments, emorràgies, ictus, infart de miocardi, intoxicacions, lipotímia o desmai, picades i mossegades d'animals, reanimació o traumatismes.

Si no saps encara fer cap de les tècniques, pots anar a un curset.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.