dimarts, 25 de novembre del 2014

Les imatges parlen per si soles


Mar Hernàez i Alba Zarcos

Diagnosticar pacients només amb imatges és una branca de la medicina molt forta en el dia a dia del sistema sanitari.


Poder tenir diferents tècniques permeten observar l’interior del nostre cos facilitant la detecció de malalties i fer un seguiment dels pacients per poder assegurar-los la salud.
Encara que ens sembli a primer cop d’ull que és alguna cosa positiva, que ho es, cal tenir en compte un ús només quan sigui estrictament necessari, demanat per un metge, perquè cada radiografia que et fas va quedant una mica al teu cos, no passa res si et fas sis o set però més no es aconsellable.
De radiografies n'hi ha de molts tipus. La tècnica més adient depèn dels símptomes i dels òrgans que el metge o metgessa necessiti explorar.

A continuació, podeu observar la representació de les principals tècniques per poder observar l'interior del nostre cos:


 Mamografia: Pit   


 Endoscòpia: Fetge









Calella acull els Special Olympics

Ouassime Essabahi i Achraf Maanani.

Calella ha rebut  el 29 d’octubre la torxa olímpica dels Jocs Special Olympics Barcelona-Calella 2014 que se van tenir lloc del 30 d’octubre al 2 de novembre. En aquesta edició hi han participat més de 1.600 atletes amb discapacitat intel·lectual de Catalunya, Estat espanyol i de prop d’una vintena de països estrangers que es s'han reunit per participar en una dotzena de modalitats esportives, tres de les quals se s'han celebrat a Barcelona i les altres nou a Calella.
Diumenge 2 de novembre va celebrar-se l’acte de cloenda dels Jocs Special Olympics 2014 amb tot un seguit d’activitats que van arrancar a partir de les 10 del matí amb actuacions musicals, jocs, inflables, tallers i moltes altres activitats que van acabar amb un gran fi de festa a l’escenari del Village, situat al passeig Manuel Puigvert calellenc.
Els objectius d’aquesta edició dels Special Olympics són fomentar la promoció de l’esport el lleure i la solidaritat entre les persones amb discapacitat intel·lectual, com una via de desenvolupament personal i d’ integració social; millorar les opinions, actituds i comportaments socials en relació a les persones amb discapacitat intel·lectual; facilitar l’intercanvi de coneixement i la investigació en l’àmbit de l’activitat física adpatada; i representar Special Olympics Catalunya en àmbits i instàncies nacionals, estatals i internacionals.

      

"Tinc ganes de començar les practiques de Jardineria"




Xavi Romero i Pedro Vega

Aquest any al l'institut Premià de Mar ha començat a funcionar un  mòdul de jardineria i floristeria. Aquí us n'expliquem els detalls.
En aquest modul hi han diferents competències , esta la professional , la social i la personal indicacions dels planols. En l’entorn professional s’excercira l’activitat en empreses públiques i privades dedicades a la instal•lació, el manteniment i la millora de jardins d’interior, d’exterior i zones verdes, hi han setze moduls professinals. Avui sabreu la opinió que te sobre el nou curs mitja del institut premia de mar el sub delegat del cicle mitja de jardineria i floristeria. Aqui hos deixem algunes de les assignatures que es donen: Taller i equips de tracció,implantació de jardins i zones verdes, producció de plantes i plans d’herba en viver, formació i orientació laboral, sintesi , formació en centres de treball...
Aquesta entrevista se la farem al subdelegat Xavi Bosh:


- T'agrada aquest cicle ?Com creus que t’anirà l’any ?
- Si,de moment me’n esta anant bé , es bastant practic, si es mante aquesta nivell anirà tot be.
- Que tens pensat fer quan acabis?
- M'agradaria treballar d'aixo, en alguna floristeria d'aqui prop
- Coneixes que té moltes sortides laborals ?
- No se si te molta sortida pero si que hiha un pantall molt ample.
- Perque vas decidir fer jardinería ?
- Perque no em veia treballant a un mecanic, un lloc tencat,i ademes el meu pare es jardiner.
- Te algo a veure amb el mercat de la flor?
- No ho se la veritat.
- Ja eu començat les practiques ?En que consisteixen ?
- Em fet alguna practica per terra d'aqui fora, amb les herbas, pero ens faltava la roba de proteccioi no vam poder acabarle
- Estas a gust amb els companys ? I amb els professors ?
- Si tots son mol amables i es treballa be.
- Tens alguna experiencia en el sector? Coneixes a algú que hi hagi treballat del tema?
- No , pero el meu pare m'enseña coses.

dijous, 20 de novembre del 2014

Dia Mundial de la Filosofia

Escultura El Pensador, de Auguste Rodin
Alba Zarcos i MarHernàez

La filosofia, per la "transformació social i el diàleg intercultural"
Avui 20 de nomebre, és el Dia Mundial de la Filosofía. Aquest dia es va establir per destacar la importància d'aquesta disciplina, especialment de cara a la gent jove, i també per subratllar que «la filosofía és una disciplina que estimula el pensament crític i independient i és capaç de treballar amb una millor entesa del món,  repartint pau i tolerància.»
Encara que del Día Mundial se celebra desde 2002, la Conferència General de l'Organització de las Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va declarar oficialment la seva observació el 2005. La UNESCO lidera aquest Dia, però destaca que no n'és la propietària. Pertany a qualsevol a qui interessi el pensament. Per aquest motiu, el Dia Mundial de la Filosofia ha de suposar un exercici de pensament lliure, raonat i informat sobre els majors reptes del nostre temps.
Les Nacions Unides, a través de la UNESCO, encoratgen a tots els seus aliats (governs nacionals, institucions públiques i organitzacions, associacions, universitats, instituts, escoles, l'Agermanament i Interconnexió d'Universitats, etc.) a organitzar diferents tipus d'activitats (diàlegs filosòfics, debats, conferències, tallers, actes culturals i presentacions) sobre el tema general del Dia, amb la participació de filòsofs i científics de totes les branques de les ciències socials i naturals, així com de tots els educadors, professors, estudiants, periodistes, altres representants dels mitjans de comunicació i el públic en general.

Us deixem un text per què reflexioneu: 

«No hi ha filosofia veritable sense diàleg i, en un món globalitzat, aquest diàleg ha d'abastar les diverses savieses que van influir en els pobles al llarg de la història i que no sempre estan prou presents ni documentades en els manuals clàssics.»

Irina Bokova, Directora General de la UNESCO.

El bullying és la inseguretat de qui t'està assetjant



El Col·legi Sant Josep del Parc de Madrid, centre on va estudiar el jove al qual s'ha reconegut una discapacitat per assetjament escolar ('bullying'), rebutja que el menor patís aquesta situació durant els anys que va cursar estudis i recorda que els tribunals van arxivar en dues ocasions la causa en entendre que no estava justificada degudament la comissió del delicte.
El bullying és qualsevol forma de maltractament social consistent a excloure algú, de manera verbal: fer córrer rumors, aïllar, ignorar, humiliar, extorsionar, posar malnoms, prendre el pèl, amenaçar, fer burles, parlar malament d'altres, insultar, menysprear, provocar, acoquinar; 
o bé de manera física: colpejar, empènyer, donar una puntada de peu a un altre, llançar coses, treure, trencar o amagar les pertinences d'algú, fer ganyotes o gestos de menyspreu. Pot haver-n'hi un altre de caràcter sexual que consisteix a molestar, fer tocaments sense consentiment, fer burles del cos, la intimitat o l'orientació sexual d'un altre.
Per conèixer un punt de vista expert en aquesta materia, hem fet una entrevista a la nostra psicologa del centre, Teresa Farreny.
- Quan un nen necessita ajuda i acudeixen a tu perquè ha patit bullying, que li recomanaries?
- Mediació por poder a frontar de cara el problema i poder parlar amb les persones que li fan bullying, o bé parlar amb el tutor.
- Els nens quan pateixen bullying a qui han d'acudir?
- Poder parlar d'aixo i desprès parlar amb algú com el tutor.
- Com podem ajudar els nens que pateixen assetjament?
- S'ha de sentir acompanyat, no posar-nos al costat de l'agressor.
- Com a psicòloga d'aquest institut, quants nens t'han vingut perquè han patit bullying?
-Bastants.
-Si pateixen bullying s'han d'enfrotnar al problema o han de callar i no dir res?
- Cal acabar de fer un aprenantatge que li faciliti poder aprendre a defensar-se i evitar nous atacs.
Moltes gràcies, Teresa.





Males notícies per a la misió Rosetta: El robot Philae és en un precipici i té poca bateria.

Ilustración de la sonda Rosetta de la ESA
Guillem Llovera i Benjamin Cammell

Després de viatjar durant 10 anys per l'espai i recórrer 6.500.000.000 de quilòmetres, les expectatives respecte de la sonda Philae, que es va desprendre de la nau Rosetta per aterrar a un cometa, eren molt altes. Passades ja 48 hores d'aquest succés, científics de l'Agència Espacial Europea van confirmar que si bé el robot Philae va aconseguir posar-se a la superfície del cometa i funciona bé, l'aparell estaria posat sobre una "pendent molt inclinada". "Pel que sembla està posat sobre ''un pendent molt inclinat", va anunciar Philippe Gaudon, cap del projecte Rosetta del Centre Nacional d'Estudis Espacials de Tolosa, França.

Després d'unes hores, es va desvelar que el robot, de la mida d'una nevera comuna, va tocar el cometa 67P / Churyumov-Gerasimenko en tres oportunitats abans d'aturar-se sobre el mateix. És a dir, que va rebotar dues vegades, perquè van fallar els arpons sostenidors que s'havien activar en el moment del primer contacte amb la superfície del cos gelat. Així, no tot va sortir com s'esperava: el robot va rebotar en el cos celest i va caure un quilòmetre més lluny del lloc previst originalment pels científics. "Es temia una superfície massa tova: el cometa va resultar ser en canvi molt dur, actuant com un trampolí ", van explicar els científics de l'ESA.

Dos robots, tres impactes
Stephan Ulamec, responsable de l'empresa aeroespacial alemanya DLR que va fabricar el robot, va dir a la premsa al centre d'operacions de Darmstadt que el primer impacte va fer rebotar Philae en l'espai durant d'1 hora i 50 minuts, abans de tornar a caure en el cometa a més d'un quilòmetre de distància del lloc triat pels científics de l'ESA.

Després d'aquest segon impacte, Philae va efectuar un nou vol de 7 minuts i va caure en l'incòmode lloc on es troba actualment, ha precisat Ulamec. "Quedem a l'ombra d'un penya-segat", va explicar a la premsa l'astrofísic Jean Pierre Bibring. Aquesta posició presenta l'inconvenient d'escassa exposició a la llum solar, vital perquè Philae sobrevisqui gràcies als seus panells solars més enllà de les 60 hores de la seva bateria primària. "Tenim a penes 1,5 hores de llum solar en comptes de les 6 o 7 hores previstes", va precisar des de Colònia (Alemanya) Koen Geurts, un altre dels responsables de vol. "No és la situació que buscàvem", va admetre Geurts.

En aquestes circumstàncies i malgrat que tot sembla operar correctament en el robot, els experts van decidir postergar algunes de les seves operacions d'observació científica. Ple d'instruments d'exploració, Philae no té sistema de desplaçament autònom, té la grandària aproximada d'una nevera i pesa uns 100 quilos: no es pot moure del lloc on va caure. La bona notícia és que, probablement gràcies a l'escassa gravetat que genera el cometa, tots els seus aparells van sobreviure als tres impactes.

Rosetta busca el robot "Philae"
La sonda Philae, que solca l'espai a uns 66.000 quilòmetres per hora a uns 500 milions de quilòmetres de la Terra, a dalt del cometa, disposa de sis càmeres i va fer fotos en diferents direccions, però els científics no van rebre les vistes panoràmiques que esperaven del cometa En una d'elles es veu el cel i en l'altre la terra, en una altra una mena de penya-segat.

Mentrestant, a diverses desenes de quilòmetres de distància, la sonda Rosetta segueix orbitant al voltant del cometa i prenent fotografies del cos celest que ara allotja al seu robot.A les fotografies enviades pels Rosetta, els científics van identificar el lloc on Philae va realitzar el primer impacte, però no l'esquerda on es troba actualment. Però donen per descomptat que podran ubicar-lo en breu gràcies a les dades que envien el robot i la sonda espacial.

Els cometes són agregats de pols i gel primordial, runes restants del procés de formació del Sistema Solar ocorregut fa 4.600 milions d'anys. Per això Philae intenta analitzar directament amb els seus instruments el nucli del cometa i desxifrar les claus per comprendre com els planetes es van formar al voltant del Sol.

dimecres, 19 de novembre del 2014

Què has volgut saber sempre i mai t'has atrevit a preguntar?




Armand Suarez i Adama Sagna

Quina pregunta mai respondries? T'atreviries a fer preguntes de forma anònima que mai faries amb el teu nom? Moltes preguntes i una mateixa resposta: Ask.fm, la xarxa social que permet formular preguntes a altres usuaris amb el teu perfil o de forma anònima i on reps preguntes que tu decideixes si vols respondre o no. Una pàgina que copia el model de Formspring.me i que s'ha colat a Espanya en el segment més exigent de les xarxes socials, els adolescents. La clau del seu èxit és en l'anonimat. Com més exhibicionistes són les xarxes socials, més es busca la capacitat de fer coses sense que ningú se n'assabenti.

Però Ask.fm  també ha passat factura a moltes families, com la de Hannah Smith, una jove britànica de 14 anys, és va suïcidar el passat 2 d'agost. És va penjar despres de rebre ciber acos a una xarxa social Ask.fm. David Smith, el pare de Hannah, considera  a que aquests canvis  insuficients: "Crec Que arriben massa tard i que és poc han d 'anar un pas per davant i prevenir que passin succesos com aquests.

 El primer ministre britànic David Cameron, va demanar que boicotease aquest servei i qualsevol  altre que no assumeixi  responsabilitats.


dimarts, 18 de novembre del 2014

Ja pots veure el guanyador de Filmets de Badalona


Leila Diaz i Chaymae Harrak

FILMETS Badalona Film Festival és un festival internacional de curtmetratges que se celebra anualment a la ciutat de Badalona entre els mesos d'octubre i novembre. El Festival va començar l'any 1969 i celebra el 2014 el seu quaranta aniversari. FILMETS Badalona Film Festival va guanyar el 2012 el Premi Especial a Millor Festival de l'Any al Festival Busan International Film Festival (BIFF) .1
Badalona va celebrar la primera edició de l'antic festival el 1969, de caràcter biennal. La secció de Cinema Amateur del Museu va ser l'entitat que organitzava aquell certamen internacional amb el nom "Mundial Badalona de Cinema Amateur" i celebrava també altres concursos com Imatges (per a membres de l'entitat), el Festival Nacional de la Cançó Filmada (d'àmbit estatal) i el Certamen de Cinema Religiós i Valors Humans (de AMIB estatal).
El premi que que obtenen els guanyadors és una Venus de Badalona.

Ja podeu veure quines alternatives competiran al 21è Festival de Cinema

Chaymae Harrak i Leila Diaz

El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l'Alternativa, arriba aquest any a la 21a edició. 21 anys fent visible el que està amagat, oferint al públic i als professionals de Barcelona una oportunitat única de conèixer i gaudir de projeccions i activitats que defineixen la diversitat, la creativitat i la reflexió.
L’Alternativa té dues seccions competitives a l’Alternativa Oficials:Llargometratges i Curtmetratges. L’Alternativa Paral·leles proposa aquest any cinc seccions: Djibril Diop Mambéty / Mati Diop, Anne-Marie Miéville, Partly Fiction, Panorama i Petits experiments. D’altra banda, l’Alternativa Hall ofereix hores de programació gratuïta, rica i diversa, en un entorn excepcional.
L’espai per a la formació i el debat es desenvolupa a l’Alternativa activitats, que també engloba tallers d’Escoles de cinema, i a l’Alternativa Professionals, que organitza una jornada professional i sessions d’assessorament de projectes. Ja podeu trobar informació sobre lamasterclass de María Cañas, la trobada al voltant de l’obra de Djibril Diop Mambéty i el taller infantil Sentint el cinema, el taller familiar fan una pel·li amb Neus Ballús.
Estrenaran algunes pel·lícules com Finisterrae de Sergio Caballero i Mercado de futuros de Mercedes Álvarez.




dijous, 13 de novembre del 2014

El teu cervell en un ordinador


Mar Hernàez i Alba Zarcos

Creen un elèctrode que permet connectar el teu cervell a un ordinador.

La funció d’aquest invent és poder accedir a les dades i informació del cervell de la persona està connectada a l’ordinador. Aquestes dades i ajudaran a tenir un millor coneixement del cervell d’aquella persona.
El cable és d’una fibra de carboni d’alta conductivitat, folrada de plàstic, que impedeix que les neurones puguin enviar senyals incorrectes.
Un dels extrems del cable conté un gel que s’adapta a les membranes de las cèl·lules per rebre amb més claredat els senyals provinents del cervell.
El més sorprenent de tot és el seu diàmetre, de tan sols set microns, que són uns 0.007 mil·límetres. Si fossin més grans de 25 o 100 microns podrien irritar les neurones i en el futur el cervell.
Ja s’ha experimentat amb animals i estan a prop de fer-ho amb persones. Els científics asseguren que gràcies a aquest nou invent es descobriran grans misteris del cervell.
Alguns científics han dit que podem observar les cèl·lules del cervell al mateix temps que escoltem els senyals elèctrics, cosa que és un fet espectacular i només cal confirmar si podrà estar un any dins del cervell sense causar-hi lesions. De moment ja ha estat sis setmanes seguides, només calen 42 més.




dimecres, 12 de novembre del 2014

Recorrent a la droga com a única "solució"?


 
Marta Aldariz i Nerea Prados

Al 2008, a l'àrea metropolitana de Barcelona es consumien cada dia més de 70.000 dosis de cocaïna, segons van revelar  les anàlisis que investigadors del CSIC van fer en les aigües residuals que arriben a la depuradora del Prat de Llobregat (Barcelona). La drogoaddicció és una malaltia que consisteix en la dependència de substàncies que afecten el sistema nerviós central i les funcions cerebrals, i produeixen alteracions en el comportament, la percepció, el judici i les emocions. Els efectes de les drogues són diversos, depenent del tipus de droga i la quantitat o freqüència amb què es consumeixen. Poden produir al·lucinacions, intensificar o entorpir els sentits, provocar sensacions d'eufòria o desesperació. Algunes drogues poden fins i tot portar a la bogeria o la mort.
En general, l'ús de drogues correspon a un afany de fugir de la realitat. Les drogues proporcionen una via d'escapament, un alleujament temporal als problemes personals, familiars o socials. També són una porta de sortida davant del buit existencial present a l'interior de la persona, el qual la porta a bolcar-se en recerca de sortides il·lusòries que omplin aquest buit.També hi ha molta desinformació en el tema de les drogues. Alguns sectors proposen la despenalització i fins i tot la legalització de l'ús de drogues, no tan sols en referència a la marihuana. En l'actualitat, hi ha una àmplia disponibilitat de drogues, legals i il·legals,  cosa que fa molt més fàcil accedir-hi i consumir-ne. Tranquil·litzants, somnífers, hipnòtics, etc., es poden aconseguir a les farmàcies sense recepta mèdica. Així mateix l'ampli trànsit i distribució de drogues il·legals fa que sigui fàcil obtenir-les.
Entre els trastorns fisiològics que produeixen hi ha la síndrome d'abstinència, convulsions, canvis en el ritme cardíac, deteriorament del sistema nerviós central, etc. Entre els trastorns psicològics hi ha al·lucinacions, tendències paranoiques, depressió, neurosi, etc. El drogoaddicte ja no és capaç de mantenir relacions estables, ja sigui amb familiars o amics. Moltes vegades roba o enganya per poder aconseguir droga, la qual cosa deteriora encara més les seves relaciones. Baixa del rendiment a la feina o l'estudi. S'arriba al grau d'abandonar metes i plans, recorrent a la droga com a única "solució". El drogoaddicte es pot veure involucrat en agressions o conflictes.
 Sota la influència de la droga es poden arribar a cometre crims com ara robatoris o assassinats. 

Hi ha alguns indicis que poden identificar-se com senyals de perill. No sempre indiquen la presència d'abús de drogues, però poden servir com una guia per a detectar aquest abús. Entre aquests indicis hi ha els canvis sobtats en la personalitat i en els hàbits, excés de mal humor, irritabilitat, susceptibilitat, sobtada caiguda en el rendiment acadèmic o laboral, descuit en l'aspecte i neteja personal, desaparició d'objectes de valor o diners a casa, tremolors, insomni, aspecte somnolent o endormiscat, llenguatge incoherent, depressió, apatia, desgana, falta de motivació, incapacitat de complir amb les responsabilidades, aïllament del grup habitual d'amics i hàbits antisocials com mentir, robar o barallar-se, crisis nervioses i pèrdua de la gana.

dijous, 6 de novembre del 2014

Xarxa social o negoci?

 
Adama Sagna i Armand Suarez.

Youtube es una xarxa social que cada minut es pugen unes vuit hores de vídeo. És a dir , que el portal que va comprar Google el 2006 per més de 1.300 milions d'euros emmagatzema més de 50 milions de vídeos de qualsevol gènere . YouTube forma part de la vida de les noves generacions . Tot es troba al portal : videoclips , muntatges , idees per a campanyes publicitàries , etc...
Aquesta xarxa social es divideix en canals, cada canal trata d’un tema diferent uns de mobils, altres de videos de riure etc…
Es a dir tots els usuaris que vulguin poden donar a coneixer a tot el mon alguna cosa atraves d’un video de manera gratuita.

¿ De què serveix triomfar a YouTube ?
L'usuari més seguit de la plataforma , PewDiePie , planeja crear la seva pròpia empresa en protesta per la forma de treballar de la resta de companyies.
A Felix Kjellberg se'l considera el suec més influent del món , de vegades , i el major èxit que ha donat mai YouTube , sempre . Aquest home , més conegut pel seu nom a la plataforma de vídeos , Pewdiepie , té 31 milions de seguidors pendents del seu canal . El triple de la població del seu país . Més que ningú a la curta història de la web. Va començar pujan un video sobre un videojoc que es diu amnesia i poc a poc va anar guanyan seguidor actualment el seu canal tracta de fer videos sobre videojocs pero amb bromes, aixo atreu molt a la gent perque apart de ensenyar fa riure.








Explosió d'un coet de la NASA


Guillem Llovera i Benjamin Cammell

Dimarts 28 d'octubre va explotar un coet Antares de la firma privada Orbital Sciences Corporation als sis segons d'enlairar-se de les instal·lacions de la NASA a l'illa Wallops, a Virgínia. El coet, que portava més de dues tones de càrrega per a l'Estació Espacial Internacional, va quedar envoltat de flames. Tot i que les causes de l'explosió encara es desconeixen, la companyia està "avaluant l'estat de la missió", segons ha informat Orbital Sciences. El vehicle no estava tripulat, i com va assenyalar la NASA després de l'accident no hi havia indicis que hi hagi hagut víctimes. L'Antares portava material d'abastiment per als tripulants del complex espacial i per als experiments que s'hi duen a terme. Tant la NASA com Orbital Sciences van decidir esperar a dimecres per determinar els danys ocasionats a la plataforma de llançament.

Investigació de les causes de l'explosió

El compte enrere es va produir sense problemes, amb les condicions climàtiques gairebé ideals. En les imatges del llançament es va poder observar com el coet començava a cremar uns segons després del llançament expulsant una bola de foc al cel.

El vicepresident executiu d'Orbital Sciences, Frank Culbertson, va anunciar que l'empresa no farà cap nou llançament fins a conèixer què va fallar dimarts i solucionar el problema. "És massa aviat per saber els detalls del que va passar. Durem a terme una investigació exhaustiva i immediata per determinar la causa d'aquest error i quins passos hem de fer per evitar que aquest incident es repeteixi", ha afirmat Culbertson.

Per la seva banda, la NASA ha revelat en un comunicat que manté la seva confiança en les empreses privades nacionals per al transport d'astronautes i material a l'Estació Espacial Internacional (EEI) malgrat l'explosió del coet no tripulat. "El que ha passat avui no ens descoratjarà en els nostres esforços per ampliar la nostra ja reeixida capacitat per enviar carregament des de territori nord-americà a l'EEI", va dir en un comunicat William Gerstenmaier, responsable adjunt del Directori d'Operacions i Exploració Humana de la NASA.

Proveïment a l'EEI
El coet Antares portava la càpsula Cygnus carregada amb més de dues tones de material d'abastiment, com aliments i material científic. La NASA assegura que els sis astronautes de l'EEI no corren perill de quedar-se sense subministraments. El coet i la càpsula estan valorats en més de 200 milions de dòlars.

Com la càpsula transportava "equipament criptogràfic classificat", s'ha activat un perímetre de seguretat al voltant de la zona del sinistre, segons ha explicat el cap del programa Antares, Mike Pinkston.

Aquesta era la quarta missió de Cygnus, incloent el vol de prova que va fer el 2013, i el primer llançament nocturn del coet Antares. Les accions d'Orbital Science han caigut un 12,7% després de conèixer-se l'accident, i han passat a costar 26,5 $, una baixada de 3,87 dòlars.
Llançaments d'empreses privades

Orbital Sciences és, al costat d'SpaceX, una de les dues empreses privades contractades per la NASA per portar material a l'EEI, mentre que Boeing y SpaceX transportaran els astronautas nord-americans a partir de 2017, cosa que posarà fi a la dependència de les naus russes Soyuz.

Orbital Sciences va signar un cntracte de 1.900 milions de dòlars (uns 1.500 milions d'euros) amb la NASA per efectuar vuit missions de proveïment, no tripulades, amb els coets Antares i la càpsula Cygnus. Per la seva banda SpaceX, creada pel cofundador del sistema de pagament electrònic PayPal, també ha obtingut un contracte de 1.600 milions de dòlars (uns 1.250 milions d'euros) per dur a terme dotze missions amb el seu coet Falcon 9 i la seva càpsula Dragon, que ja ha començat a operar.

dimarts, 4 de novembre del 2014

Vine a donar sang

Alba Zarcos i Mar Hernàez

S’ha d’anar a donar sang, tan sols és un moment, però per a molts malalts pot suposar la diferència entre la vida o la mort. La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i fet  per professionals especialitzats. No comporta cap risc; en canvi, per els malalts, pot suposar avançar en el seu procés de curació. Avui en dia la tecnologia ha avançat molt, però encara no es pot fabricar sang, l’únic mètode per obtenir sang és gràcies a les donacions de les persones.

Només fent una donació podràs ajudar fins a tres malalts diferents, ja que de cada donació s’obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies. Els concentrats d'hematies es conserven 42 dies, el plasma es conserva un any i les plaquetes es conserven cinc dies.

La necessitat de sang és constant. A Catalunya cada dia n’hi ha unes 1000 donacions, per això heu d’anar a donar. La majoria d'intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions, així que la donació s’hauria de convertir amb una acte quotidià. Per donar sang, pot ser qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys i ha de pesar més de 50 quilos, perquè a cada donant li extreuen 450 ml de sang.
Les dones poden fer donacions fins a tres cops al anys, en canvi els homes quatre, sempre que passin dos mesos entre donacions. A diferència del que passa quan un es fa una anàlisi de sang, quan fem una donació, no cal estar en dejú (sense menjar). Fins i tot és recomanable menjar una mica. Has de saber que no pots donar sang si no tens entre 18 i 65 anys o peses menys de 50 quilos. També ets en aquest cas si has patit l’ hepatitis abans dels 12 anys, si tens el colesterol elevat o prens algun medicament freqüentment.

De moment a Premià de Mar no hi ha cap lloc fix a on poder anara  donar sang, però diuen que dintre de poc vindran. Recentement, s'han fet donacions a Mataró, diumenge, 2 de novembre de 2014, als locals Associació de Veïns Parc del Palau amb la adreça Siete Partidas, 54-56. De 10:00 h del fins les 14:00h; l'11 de novembre de 2014 també se n'han fet a l'institut Alexandre Satorras.
Com sempre, al punt fix de recollida és a l'Hospital de Mataró, Ctra. Cirera, s/n. Si tens algun dubte pots trucar al 937 417 700 o enviar un fax al 937 417 733. S'hi pot anar el primer  dimarts de cada mes, de 10 a 14h i de 16.30 a 20.30h.

Si vols donar sang el primer que has de fer és omplir un qüestionari orientatiu per detectar qualsevol possible factor de risc. L’objectiu d’aquest qüestionari és tenir cura per la seguretat del donant i del futur receptor. En cas d’una resposta afirmativa, s’invalidarà directament la donació de sang. El metge responsable de l'extracció és qui decidirà, en última instància, si es realitzarà o no.
Comparteix la teva sang.

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut.