dimecres, 12 de novembre del 2014

Recorrent a la droga com a única "solució"?


 
Marta Aldariz i Nerea Prados

Al 2008, a l'àrea metropolitana de Barcelona es consumien cada dia més de 70.000 dosis de cocaïna, segons van revelar  les anàlisis que investigadors del CSIC van fer en les aigües residuals que arriben a la depuradora del Prat de Llobregat (Barcelona). La drogoaddicció és una malaltia que consisteix en la dependència de substàncies que afecten el sistema nerviós central i les funcions cerebrals, i produeixen alteracions en el comportament, la percepció, el judici i les emocions. Els efectes de les drogues són diversos, depenent del tipus de droga i la quantitat o freqüència amb què es consumeixen. Poden produir al·lucinacions, intensificar o entorpir els sentits, provocar sensacions d'eufòria o desesperació. Algunes drogues poden fins i tot portar a la bogeria o la mort.
En general, l'ús de drogues correspon a un afany de fugir de la realitat. Les drogues proporcionen una via d'escapament, un alleujament temporal als problemes personals, familiars o socials. També són una porta de sortida davant del buit existencial present a l'interior de la persona, el qual la porta a bolcar-se en recerca de sortides il·lusòries que omplin aquest buit.També hi ha molta desinformació en el tema de les drogues. Alguns sectors proposen la despenalització i fins i tot la legalització de l'ús de drogues, no tan sols en referència a la marihuana. En l'actualitat, hi ha una àmplia disponibilitat de drogues, legals i il·legals,  cosa que fa molt més fàcil accedir-hi i consumir-ne. Tranquil·litzants, somnífers, hipnòtics, etc., es poden aconseguir a les farmàcies sense recepta mèdica. Així mateix l'ampli trànsit i distribució de drogues il·legals fa que sigui fàcil obtenir-les.
Entre els trastorns fisiològics que produeixen hi ha la síndrome d'abstinència, convulsions, canvis en el ritme cardíac, deteriorament del sistema nerviós central, etc. Entre els trastorns psicològics hi ha al·lucinacions, tendències paranoiques, depressió, neurosi, etc. El drogoaddicte ja no és capaç de mantenir relacions estables, ja sigui amb familiars o amics. Moltes vegades roba o enganya per poder aconseguir droga, la qual cosa deteriora encara més les seves relaciones. Baixa del rendiment a la feina o l'estudi. S'arriba al grau d'abandonar metes i plans, recorrent a la droga com a única "solució". El drogoaddicte es pot veure involucrat en agressions o conflictes.
 Sota la influència de la droga es poden arribar a cometre crims com ara robatoris o assassinats. 

Hi ha alguns indicis que poden identificar-se com senyals de perill. No sempre indiquen la presència d'abús de drogues, però poden servir com una guia per a detectar aquest abús. Entre aquests indicis hi ha els canvis sobtats en la personalitat i en els hàbits, excés de mal humor, irritabilitat, susceptibilitat, sobtada caiguda en el rendiment acadèmic o laboral, descuit en l'aspecte i neteja personal, desaparició d'objectes de valor o diners a casa, tremolors, insomni, aspecte somnolent o endormiscat, llenguatge incoherent, depressió, apatia, desgana, falta de motivació, incapacitat de complir amb les responsabilidades, aïllament del grup habitual d'amics i hàbits antisocials com mentir, robar o barallar-se, crisis nervioses i pèrdua de la gana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.