dijous, 16 d’octubre del 2014

S'ha trobat la cura per a l'Hepatitis C


Mar Hernàez i Alba Zarcos

Per fi s’ha trobat una cura per l’Hepatitis C. Sovaldi, la gran esperança per els malalts de l’Hepatitis C.

  El nou fàrmac per a l’hepatitis C es va treure l'1 d’octubre amb el finançament públic, Sovaldi. S’ha convertit en la gran esperança per a aquells pacients greus que no podien rebre un altre tractament i que podran curar-se més del 90% de possibilitats. Aquesta és la bona notícia, la dolenta, és el seu preu. El tractament amb sofosbuir és el primer que arriba a Europa i ha costat quasi 60.000 euros. Els metges denuncien que ni tan sols els pacients mes greus estan rebent-lo.

L'hepatitis C és una malaltia infecciosa causada per un virus. Afecta el fetge. Al passar un temps li produeix fibrosi (esclarós), que desemboca en cirrosi i, més tard, càncer de fetge. S'estima que entre 130 i 170 milions de persones al món estan infectades. La malaltia és bastant perillosa ja que ataca directament el fetge. Sense el fetge no podem viure, ja que realitza moltes funcions importants: limita les substàncies químiques nocives de la sang, lluita contra altres infeccions, ajuda a digerir els aliments, emmagatzema aliments, vitamines i energia.

Tots podem contraure la Hepatitis C, però les persones més propenses a tenir-la són aquelles que van néixer d’una mare amb Hepatitis C, estan en contacte amb sang o agulles infectades, han tingut més d’una parella sexual en els últims sis mesos o tenen antecedents d’una malaltia transmesa sexualment, treballen o viuen en una presó, etc.
Els símptomes comencen a presentar-se a partir dels 10 anys o més. Són símptomes de cansament, dolor muscular, malestar estomacal, febre, pèrdua de la gana, diarrea, orinar de color groc fort, femtes de color clar, ulls i pell groguencs. En general, aquest tractament els pacients l'han acceptat molt bé, encara que pot provocar diversos efectes secundaris com síndromes pseudogripals, calfreds, reacció en el lloc de la punxada, sequedat de la pell, pèrdua de pes, caiguda de cabell, mal de cap, insomni, depressió, anèmia o neutropènia (deficiència de globus blancs a la sang).
Fins ara el tractament durava entre sis i dotze mesos, dependent si l'especialista seguia el tractament. Hi havia alguns factors que facilitaven l’efectivitat del tractament.. En els casos en què el tractament no és eficaç i la malaltia evoluciona cap al desenvolupament d'una cirrosi hepàtica i les seves complicacions, l'únic tractament possible era el trasplantament del fetge.
El tractament farmacòleg més eficaç per tractar l'hepatitis C consisteix en la combinació de dos fàrmacs antivirals, la ribavirina i interferó pegilat, un medicament que es punxa per via subcutània. El nombre de pacients que respon al tractament (és a dir, que desapareix el virus de la sang) és de més del 50%, tot i que depèn del grau d'evolució de la infecció.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.