divendres, 23 de maig del 2014

Creen un braç biònic capaç de moure objectes fràgils



Arnau Bach i Raul Barranco

L'agència d'investigació tecnològica del Departament de Defensa dels EUA (DARPA), ha aconseguit que l'Oficina Federal d'Aliments i Medicaments (FDA) del seu país aprovi l'ús d'un braç biònic capaç de manipular objectes fràgils. La revolucionària pròtesi, desenvolupada per l'empresa Deka Arm, permet una llibertat de moviments amputats mai abans aconseguida amb una tecnologia similar.
El braç robòtic pesa aproximadament com una extremitat humana normal, però en aquest cas músculs i tendons són imitats amb un complex sistema de motors i sensors, que permeten fins a 10 moviments humans. Els enginyers han comprovat que el 90 % de les 36 persones que han provat les pròtesis podien realitzar tasques que amb altres pròtesis mai van aconseguir. La mà pot sostenir objectes tan fràgils com un ou o un raïm i realitzar tasques complexes com pujar una cremallera o girar una clau. La mà de Deka Arm utilitza diversos sensors que detecten contraccions de músculs a prop de l'espatlla del amputat, cosa que es tradueix en moviments reals en el braç robòtic.
La companyia que ha aconseguit l’aparell, Deka Arm, va ser fundada per Dean Kamen , un famós enginyer que ha inventat entre altres coses el vehicle de dues rodes per anar dempeus conegut com Segway. Encara que no s'ha revelat el cost per unitat d'un d'aquests braços, Kamen confía que la pròtesi pugui ser fàcilment accessible per excombatents o per a persones amb assegurances mèdiques amb cobertures especials. En les proves de la FDA es va sotmetre el braç biònic a proves de resistència a la pols, impactes, la calor o la pluja per garantir que són segurs. Els creadors de la pròtesi, que només pot usar-se en cas d'amputacions per sobre del canell, l'han batejat com Luke, en honor a Luke Skywalker, de la sèrie cinematogràfica Star Wars, que rep una mà biònica després de perdre la seva en una lluita amb el seu pare, Darth Vader.
El resultat ha estat possible després de sis anys de recerca en un programa finançat pel Pentàgon amb 100 milions per desenvolupar les pròtesis del futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.