dijous, 2 de maig del 2013

Rubén Florencio: "El poble té la necessitat de conèixer el seu passat"


La XXXI edició dels premis Recerca Jove, de la Secretaria d'Universitats i Investigació de la Generalitat, han reconegut el treball d'investigació teòrica i experimental de 84 alumnes d'onze centres d'ensenyament secundari de Catalunya. A l'acte, celebrat a l'Auditori de Barcelona i presidit pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, s'ha premiat un alumne del nostre centre, en Rubén Florencio, amb un treball sobre Can Farrerons. El programa Tot d’una, de Lola Busquets, a Ràdio Premià de Mar de dos de març de 2013 va dedicar l’espai Tot museu a parlar del treball de recerca de Rubén Florencio, Can Ferrerons, un jaciment romà excepcional a Premià de Mar. Rubén va treballar de valent i va fer una bona recerca, esforç pel qual ha estat recompensat amb aquests premis.

Nosaltres ens hem posat en contacte amb Rubén Florencio i li hem fet aquesta entrevista:


P: Quan vas fer el treball de recerca?

R: El TR el vaig començar a principis d'estiu de 2011, però sobre l'octubre d'aquell mateix any vaig posar-m'hi amb més intensitat.

P: Com et sents en haver guanyat el premi Recerca Jove?
R: Per a mi va ser una gran il·lusió i un gran reconeixement pel treball i l'esforç realitzat. Va estar un moment de gran motivació tant pel premi com pel reconeixement. Actualment, després de l'acte d'entrega de premis aquesta motivació ha anat creixent, ja que després de veure-hi tants i tants 
premis d'un nivell tan elevat t'adones del treball ben fet.
P: Per què has fet el treball de  recerca de Can Ferrerons?
R: Per la necessitat que té el poble de conèixer el seu passat, per la meravella que tenim sota terra, per la museïtzació del jaciment, per voler situar Premià de Mar en el mapa de Catalunya, i si pot ser d'Espanya quant al passat romà, i finalment gràcies a la incondicional motivació de la meva tutora, Margalida Capellà, en escollir-lo com a treball.
P: Quan vas fer el treball pensaves que podies guanyar algun premi? Per què?
R: La meva tutora m'ho va esmentar però no vaig capficar-m'hi, ja que ho veia dificilíssim sabent la de milers de treballs que es realitzen a l'any.
P: Exactament quins premis has guanyat?
R: El primer el vaig guanyar als pocs mesos després d'haver-ho presentat al concurs, és el Premi Hèracles 2012 de la Secció Catalana de la SEEC al millor treball de Catalunya dins de l'àmbit de les llengües i cultures grega i llatina. El segon premi és més d'àmbit general, és a dir, sobre totes les tipologies i àmbits de treballs, és actualment anomenat Premis Recerca Jove 2012, que atorga l'AGAUR, també dins de la totalitat de Catalunya. Aquest premi, abans es deia CIRIT, la majoria de treballs són d'alta recerca i de l'àmbit de la medicina, de les matemàtiques, física... Llavors entendreu la meva il·lusió en el moment de veure un treball d'arqueologia dins de tanta competència d'alt nivell.
P: Vas tenir alguna ajuda per crear el treball?
R: I tant, sense l'ajut dels arqueòlegs Marta Prevosti, Ramón Coll i Josep Font, de la presidenta de l'ICAC, la Dra. Isabel Rodà de Llançà, de la meva tutora, Margalida Capellà i Soler, i d'en Carles Juvé aquest èxit hauria estat impossible.
P: Quines dificultats vas tindre per fer el treball?
R: La meva principal dificultat va ser que enlloc no apareixia cap referència ni informació que m'ajudés a la recerca, res a la xarxa i res als llibres, l'única forma de trobar referències era parlant amb els arqueòlegs encarregats del jaciment. És un treball de camp basat principalment en fonts orals, la dels propis arqueòlegs que han excavat el jaciment.
P: Per què és tant important el jaciment de Can Ferrerons?
R: Principalment és important per tres aspectes: pel seu bon estat de conservació, ja que les parets arriben fins a tres metres d'alçada; per la seva planta de forma octogonal d'uns 746 m2, amb una distribució interior d'habitacions i  termes i que aquest tipus de construcció de forma octogonal és difícil de trobar en tota la Mediterrània occidental.
P: Què has descobert amb aquest treball?
R: La riquesa que tenim sota els nostres peus, que molts desconeixen o desconeixíem, en el meu cas. Sobre els descobriments desconeguts del jaciment atribuïts al meu treball, va ser en mesurar in situ el jaciment i aconseguir amb programes informàtics (AUTOCAD) veure clarament que la planta octogonal amb parets de més d'un metre d'alçada té simetria radial.
P: Creus que el jaciment de Can Ferrerons és prou valorat a Premià de Mar? Per què?
R: Crec que no té una valoració suficientment adient a la seva importància històrica i pel fet que és un dels molt pocs jaciments de planta octogonal de la Mediterrània occidental.
P: Què penses que s'hauria de fer per fomentar el jaciment de Can Ferrerons?
R: Un gran pas ha estat el treball, que crec que és una passa de gegant per al seu reconeixement i difusió. També esmentar i destacar que fins fa poc era únicament un Bé d'interès local i ara ja és nomenat Bé d'Interès Nacional, un títol importantíssim.
P: Què els aconsellaries als alumnes que han de començar un treball de recerca?
R: Escollir un/a tutor/a que sàpigues que donarà lo millor d'ell/a i sobretot amb el/la que tinguis una bona relació alumne-professor; escollir un tema de recerca el més desconegut possible, ja que quan trobes qualsevol detall desconegut fins al moment, la motivació per continuar la recerca serà més gran, i com a conseqüència la teva nota millorarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.