dijous, 17 de gener del 2013

2013, Any Salvador Espriu

Aquest 2013 serà l'any Salvador Espriu. L'escriptor fa cent anys que va néixer a Santa Coloma de Farners. Es tracta d'una iniciativa que vol recordar-lo per divulgar la vida i l'obra d'una de les principals figures de la literatura catalana. 
Salvador Espriu va ser un dels escriptors més significatius de la postguerra i un dels poetes catalans més importants. Es va donar a conèixer com a narrador, encara que en la poesia no va tindre cap obstacle per obtenir un ràpid reconeixement no només a les lletres catalanes, sinó en la literatura universal. Va exercir també un paper important en el teatre catalàArenys de Mar estava molt vinculat amb el poeta ja que va viure tota la seva vida allà i després de la seva mort es va iniciar un fons documental monogràfic entorn de l'obra i la figura amb l'objectiu de contribuir a la difusió i promoció del seu llegat literari.  
Salvador Espriu Va escriure novel·la, teatre i poesia i va combinar amb habilitat diferents formes literàries: la lírica, l'elegia, la sàtira i la didàctica. També molts dels seus poemes van ser portats a la música. Va tindre una gran rellevància en la societat del seu temps ja que va sorgir com escritor i poeta en català a la postguerra encara que hi havia una repressió a tota la cultura catalana. Encara que hi hagués aquesta repressió, Salvador Espriu va seguir amb la seva escriptura burlant la censura franquista. Un exemple de moltes de les seves obres es '' La pell de brau''. Es tracta d'un poema publicat el 1960 que tracta d'una al·legoria crítica amb l'Espanya de la postguerra i la seva intransigència amb els diferents pobles de la península IbèricaPer recordar el centenari del naixement de l'autor es celebraran conferències, exposicions, projectes editorials i certàmens per a la divulgació de la vida i l'obra.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.