dilluns, 21 de gener del 2013

Xarxes socials

Alexandra Pérez i Inés Moreno

En aquest article parlem sobre les xarxes socials com ara el Facebook, el Twiter i moltes altres. Una xarxa social és un portal web dissenyat per ser personalitzat pels usuaris i orientat a la comunicació i relació entre ells, mitjançant l'accés a blocs, fotografies, vídeos, jocs en grup, fòrums o altres continguts desenvolupats pels propis usuaris.
Actualment, algunes de les webs socials que compten amb un major seguiment són les que us presentem a continuació.

Facebook és una xarxa social llançada el 2004 i que pertany a la companyia privada Facebook, Inc. La xarxa permet afegir gent com a amics i enviar-los missatges, compartir enllaços, fotografies i vídeos, entre d'altres coses; és obert per a tothom qui tingui més de tretze anys, i només cal una adreça de correu electrònic vàlida per registrar-s'hi. És una de les xarxes socials més conegudes actualment.

Tuenti  és una xarxa social d'Internet que només s'hi pot entrar amb invitació, creada el 2006 per l'estatunidenc Zaryn Dentzel. Disponible en quatre llengües oficials a Espanya (castellà, català, basc i gallec) i en anglès. Permet xerrar, enviar missatges i compartir fotos i vídeos. És un dels llocs web més visitats d'Espanya, segons Alexa Internet.[1] En el mes d'abril de 2011, Tuenti tenia 10,7 milions d'usuaris. El lloc està enfocat principalment per a la població espanyola. Permet a l'usuari crear el seu propi perfil, afegir a altres usuaris com amics i intercanviar missatges.

Blogger, una paraula creada per Pyra Labs (el seu creador), és un servei per crear i publicar un bloc fàcilment. L'usuari no ha escriure cap codi o instal·lar programes al servidor o de llenguatge script. Blogger accepta per a l'allotjament dels blocs el seu propi servidor (Blogspot) o el servidor que l'usuari especifiqui (FTP o SFTP). Llançat l'agost del 1999, és una de les primeres eines de publicació de blocs, que ha ajudat a popularitzar l'ús dels formularis.


Myspace (escrit abans per l'empresa com MySpace) és un servei de xarxa social propietat de Specific Media LLC i l'estrella de pop Justin Timberlake. Myspace va ser llançat l'agost del 2003 i la seva base es troba a Beverly Hills, Califòrnia. L'agost de 2011, Myspace comptava amb 33.100.000 de visitants als EUA.
El juliol del 2005, News Corporation va adquirir MySpace i Intermix 1/2 per $ 580 milions. Del 2005 al 2008, Myspace va ser la xarxa social més visitada al món, i el juny del 2006 va sobrepassar a Google com el lloc més visitat en la xarxa als EUA. L'abril del 2008, Myspace va ser sobrepassat per Facebook. Des de llavors, el nombre d'usuaris de Myspace ha anat declinant en forma constant malgrat diversos redissenys. El setembre del 2011, Myspace es trobava en el lloc 91 de tràfic total a la xarxa.


YouTube és un lloc web per compartir vídeos, creada per tres ex-treballadors de PayPal el febrer de 2005, en què els usuaris poden pujar, compartir i veure vídeos. La companyia té la seu a San Bruno, Califòrnia, i utilitza el programari Adobe Flash Video i HTML5 de tecnologia per mostrar una àmplia varietat de continguts generats per usuaris de vídeo, com clips de pel·lícules, clips de televisió, i vídeos musicals, així com contingut amateur com els blocs de vídeo i curts de vídeo original.
Els usuaris no registrats poden veure vídeos, i els usuaris registrats poden pujar un nombre il·limitat de vídeos. Els vídeos que es considera que tenen un contingut potencialment ofensiu només estan disponibles per als usuaris registrats de 18 anys i majors.


El Gmail és un servei de correu electrònic gratuït llançat per l'empresa nord-americana Google a partir de l'1 d'abril de 2004 i que ha captat l'atenció dels mitjans de comunicació per les seves innovacions tecnològiques, la seva capacitat i per algunes queixes de violació de la privadesa dels usuaris.


Skype és una xarxa de telefonia per Internet, fundada per Nikl Zennströ Janus Friis, els creadors de Kazaa, el 2003.
El codi i protocol d'Skype són tancats i protegits, però els usuaris interessats poden descarregar gratuïtament l'aplicació del lloc oficial.
Els usuaris d'Skype poden parlar entre ells gratuïtament.
Té 54 milions d'usuaris registrats i 150.000 nous usuaris cada dia, Abasta 225 països i territoris,i té 60 milions de dòlars d'ingressos previstos pel 2005.


Windows Live Messenger (anteriorment anomenat MSN Messenger) és un client de missatgeria instantània creat per Microsoft que actualment està dissenyat per funcionar amb el Windows XP (XP de 32-bit només), el Windows Vista, el Windows 7, el Windows Server 2003, el Windows Server 2008, i el Windows Mobile.
A més de les seves funcions bàsiques i la capacitat general d'un client de missatgeria instantània, Windows Live Messenger ofereix les següents característiques: compartir carpetes, trucades telefònices desde PC, interoperabilitat, missatgeria sense connexió, jocs i aplicacions.


El Twitter és un servei de microblocs que permet els seus usuaris enviar i llegir missatges de text d'una longitud màxima de 140 caràcters (denominats tweets, tuits, o piulades) per mitjà del mateix web de Twitter,SMS,missatgeria instantània o bé aplicacions de tercers com Twidroid, Twitterrific, Tweetie, Facebook, Twinkle, Tweetboard o TweetDeck.
Aquestes actualitzacions es mostren a la pàgina de perfil de l'usuari, i són també enviades de forma immediata a altres usuaris que han triat l'opció de rebre-les. L'usuari original pot restringir el seguiment d'aquests missatges només per part dels membres del seu cercle d'amics, o permetre el seu accés a tots els usuaris, que és l'opció per defecte.
Els usuaris poden rebre les actualitzacions des de la pàgina del Twitter, mitjançant missatgeria instantània, SMS, RSSi correu electrònic. Es calcula que es publiquen uns 130 milions de piulades al dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.