dijous, 12 de gener del 2012

EXISTEIX LA LLIBERTAT ABSOLUTA?

Aina Guijarro Baude. 1r Batxillerat B


Si la llibertat sempre té uns límits, la llibertat és realment llibertat?
La llibertat és el dret de fer, de parlar, de pensar o d’actuar d’ una manera o d’una altra. És també la situació de qui no està empresonat, de qui no és esclau, i de qui no està sota les ordres de ningú.
Hi ha persones que diuen que la llibertat no té límits; altres diuen que la llibertat d’una persona comença allà on acaba la llibertat d’ un altre, de manera que els límits de la llibertat estan determinats per la llibertat dels altres; i finalment, hi ha gent que diu que la llibertat absoluta no existeix.
Podem fer coses o prendre decisions per nosaltres mateixos que ens facin sentir lliures, però som en el fons lliures? Sempre hi ha alguna cosa, o algun fet que ens impedeix tenir la llibertat absoluta. Hi ha coses, que per molt que vulguem no les podem fer. Per exemple: si un és totalment lliure de fer el que vulgui, no necessita diners, perquè si és lliure vol dir que pot agafar tot el que vulgui sense haver-ho de pagar, però malauradament això no és possible, perquè la llibertat total i absoluta no existeix. Aquestes persones que senten que tenen llibertat per agafar qualsevol cosa, són castigades, i sovint aquest càstig s’anomena “presó”, o simplement “criminal”.
Tot i això, si ara anéssim a visitar un altre país amb una religió diferent a la nostra, com per exemple algun país islàmic, no ens sentiríem tant lliures com ens sentim aquí, ja que allà les dones no són lliures de vestir com vulguin, la gent no és lliure de menjar el que vulgui, han de fer el Ramadà, etc. Tot i que la llibertat total i absoluta no existeix, hi ha llocs on la llibertat és més respectada que en altres llocs on la llibertat gairebé no existeix.
Per molt que diguin que tenim llibertat absoluta per fer el que vulguem, en el fons la nostra llibertat és limitada, i té uns límits que no podem creuar si no volem patir-ne les conseqüències; i encara que siguem lliures, sempre hi ha alguna cosa que ens impedeix ser-ho, com podem veure a la fotografia, on la noia tot i expressar llibertat està lligada amb unes cordes que li impedeixen ser lliure del tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest bloc només publicarà aquells comentaris que segueixin les normes de cortesia socialment establertes.